Řím pohltila vánoční nálada, turistických lákadel je tu dost - Aktuálně o Římě | Co se děje v Římě

rim-bg-header-title.png
     
         
Blogy »

Řím pohltila vánoční nálada, turistických lákadel je tu dost

Vánoční výlet do Říma stojí za to. Itálie je známá svojí vysokou religiozitou a na jejím hlavním městě je to v tomto období hodně vidět. Vánoční tradice jsou v Římě o adventu a v čase po 24. prosinci patrné na každém rohu. Všudypřítomná, nákladná pouliční výzdoba se v jeho ulicích objevuje ještě před začátkem prosince, stejně je to s vánočními trhy nebo výstavami betlémů.

Proslulý je vánoční trh na Piazza Navona, slavném barokním náměstí uprostřed Říma. Prodejci ve vánočně vyzdobených stáncích tu prodávají všechny typické vánoční výrobky od cukroví po hračky. Mezi stánky je kromě opulentní vánoční výzdoby postaven i velký betlém.

Je pochopitelné, že se o vánocích lidé hrnou na Náměstí svatého Petra ve Vatikánu. V jeho centru je umístěn masivní vánoční strom a betlém s figurkami v životní velikosti. O štědrém dnu se celé náměstí zaplní davy věřících, čekajících na půlnoční papežskou mši. Ta se tradičně koná v Bazilice svatého Petra, lidé jí ale mohou vidět na velkých obrazovkách na náměstí.

Pokud jste někdy byli na výstavě betlémů v Čechách, věřte, že ty v Římě mají rozměry mnohem mohutnější. Známá je například výstava 100 Presepi v Sala del Bramante na náměstí Piazza del Popolo, kterou zde najdete každý rok od 27. prosince do 6. ledna. Vidět tu můžete staré i novější betlémy z celé Itálie i jiných částí světa. Nejstarším betlém v Římě se nachází v  Bazilice Panny Marie a údajně pochází z roku 1280.

Za zmínku stojí i vánoční stromy, které zdobí římská náměstí. Největší z nich jsou vztyčeny na náměstí Piazza Venezia a u Kolosea, velký rovněž bývá strom na svatopetrském náměstí. Stromy většinou dosahují výšky přes třicet metrů a zdobí je dva až tři tisíce žároviček.

Předešlý
 
 

Potřebujete poradit?

224 990 980
800-TRA-VEL (800 872 835)
602-TRA-VEL (602 872 835)

Garantujeme nejnižší ceny

Proč cestovat s Travel.cz

  • 200.000+ zájezdů na jedné adrese
  • Garantujeme nejnižší cenu na trhu
  • Máme vždy aktualizované nabídky zájezdů
  • Nabízíme i rezervace hotelů a letenek za výhodné ceny
  • Individualní plánování dovolené - dovolená na míru

Počasí v oblasti Rome

Aktualizováno 13/03/2016 01:19skoro jasnoskoro jasno8 °C
 

Předpověď (min./max. teplota)

 

Nahrávám...

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolených kritérií

Ověřujeme aktuální dostupnost a cenu vybrané služby

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolené destinace

Děkujeme, Vaše rezervace se dokončuje